Krešimir Starčević

Krešimir Starčević (Zagreb, 1988.) počeo je učiti klavir tek sa 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u klasi Andreje Markulin. Godine 2007. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Đorđa Stanettija. Preddiplomski studij završio je 2011. godine Magna cum laude, dok je diplomski studij završio 2013. U sklopu programa studentske razmjene Erasmus, akademsku godinu 2012./2013. proveo je na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Beču u klasi Stefana Vladara. Za postignuća u toj akademskoj godini nagrađen je Dekanovom nagradom. 

Dobitnik je prvih i drugih nagrada na Županijskim i Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe, kao i druge nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Zlatko Grgošević, 2007. Na 9. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić 2012. godine osvojio je Nagradu grada Samobora za najbolje izvedeno djelo hrvatskog skladatelja. U dva navrata osvojio je treću nagradu, Nagradu grada Rovinja, na Pijanističkom natjecanju Zaklade Dino Škrapić (2012., 2014.). Godine 2017. primio je Nagradu za najbolju umjetničku suradnju na 50. Tribini Darko Lukić, za koncert održan s Laticom Anić u maloj dvorani Lisinski. Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje pl. Lučića dobio je 2018. godine.

Pohađao je seminare uglednih pijanista i pedagoga kao što su K.-H. Kämmerling, E. Indjić, N. Flores, R. Dalibaltayan, P. Paleczny, N. Grubert, G. Gruzman, E. Hubert i D. Detoni. Od 2009. do 2014. godine sudjelovao je u organizaciji ciklusa Virtuoso, a 2014. i 2015. obnašao je funkciju umjetničkog voditelja Zagrebačkih ljetnih večeri. Više puta bio je gost radijskih i televizijskih emisija, a djelovao je i kao suradnik emisije Glazbena kutijica Obrazovnog programa Hrvatskog radija. 

Surađuje s mnogim uglednim glazbenicima kao što su saksofonist Lovro Merčep, violinisti Marco Graziani i Marin Maras, violončelistica Latica Anić, klarinetist Bruno Philipp, trubač Vedran Kocelj, flautistica Antonija Jurin Starčević, hornist Boštjan Lipovšek te ansambl Zagrebački puhački trio. Dugogodišnji je suradnik Međunarodnog tjedna udaraljkaških ansambala IPEW u Bjelovaru, 2017. bio je umjetnički suradnik Universal Marimba Competition u Belgiji, a 2021. nastupio na Međunarodnom udaraljkaškom festivalu Tomarimbando u Portugalu. Surađivao je sa renomeniranim udaraljkašima poput Pei-Ching Wu, Marianne Bednarske, Javiera Nandayape, Luisa Camacha Monetalegrea i Filipa Merčepa.

Kao pijanist i producent 2016. godine sudjelovao je u projektu integralne izvedbe 32 klavirske sonate L. van Beethovena u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u Zagrebu. Povodom 100. obljetnice smrti Claudea Debussyja, u rujnu 2018. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu po prvi puta u Hrvatskoj izveo je skladateljevu klavirsku komornu glazbu u integralnom kronološkom obliku. U sezoni 2020./2021. osmislio je ciklus Beethoven u Velikoj Gorici, povodom 250. skladateljevog rođenja, u kojem je izveo Beethovenova klavirska djela, kao i ona komorna pisana za različite kombinacije klavira i gudača, odnosno puhača.

Nastupio je na festivalima kao što su Festival sv. Marka, Muzički biennale Zagreb, Samoborska glazbena jesen, Riječke ljetne noći, Rapske glazbene večeri, Senjske glazbene večeri, ciklus Pianofortissimo, Dani Matice hrvatske u Sarajevu i drugi. Solistički je nastupio uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste i Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, pod vodstvom dirigenata kao što su Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk, Saša Britvić i Tonči Bilić.